Tuesday, December 29, 2009

Proposal

Post kali ini yang pastinya tentang proposal...Tak abis-abis ku peningkan diri memikirkan tajuk yang sesuai untuk proposal ku...tak abis-abis juga saya memeningkan supervisor saya dengan soklan yang saya sendiri kurang pasti..Alhamdulillah kerana mendapat supervisor yang baik...orang senegeri..jadi terpaksa la dia melayan kerenah saya.cuma segan jugak kadang-kadang sebab dia lelaki..;P..

Namun hati dirundung rungsing selagi proposal ku belum disiapkan..

Disebalik kerunsingan ku...ku bawa diri ke library...ku panjatkan doa semoga kali ini lebih sukses disamping diberikan kemudahan dan dijauhkan kepayahan... Tak lupa juga ku panjatkan doa untuk mendapat kerja yang tetap dan dipertemukan dengan jodoh yang baik..

Dengan semangat berkobar-kobar...ku panjat anak tangga library satu demi satu...Ku pilih level tertinggi untuk menggunakan kemudahan tesis-tesis hasil kajian pensyarah dan pelajar...

Sedang ku mencari tempat, tiba-tiba nama ku dipanggil...Rupakan rakan sekuliah yang masih lagi dalam proses menyiapkan proposalnya..

Selang beberapa kerusi ada seorang lelaki yang juga sibuk menyiapkan assignment nya...berkaca mata..

Ku teruskan usaha mencari projek-projek kajian yang sesuai untuk dijadikan projek ku....Sedang sibuk ku menyelak tesis tiba-tiba aku tersentak...dari jauh Lelaki itu menegurku..

Lelaki: Cik...orang mana ya?
Saya: Malaysia
Lelaki: Owh Malaysia, nama saya T*****, cik?
Saya: Saya r*****..:)
Lelaki: Asal mana?
Saya: Dekat sini saja..

pastu..bla..bla..bla dia sembang..haha...aish..ramah la plak mamat nih..Kemudian ku minta diri untuk meneruskan usahaku mencari jurnal-jurnal dan tesis..

Hampir3 jam disitu... ku tinggalkan buku untuk menyahut seruan ilahi....

Selepas selesai solat, ku kembali ke mejaku...
Ku nampak kelibat kelaki itu sedang mengemas meja untuk pulang...Last2 dia bangun dari kerusinya lalu duduk disebelah ku...(ahaks...banyak lagi kerusi...sebelah ni gak nak duduk..)
Lelaki:Cik tak balek lagi..
Saya: Erm...lom lagi(nak tak nak jer jawab...)
Lelaki: Cik x pergi makan?
Saya: Erm..tak..:)
Lelaki: Bila lagi Cik datang sini?
Saya: Erm...esok pagi..:)(isk...isk...banyak lak dier tanya)
Lelaki: Esok saya datang lagi...Jumpa lagi Cik disini ya..
Saya: InsyaAllah..:)

Kemudian dia bangun...sebelum pulang..dia berpaling..
Lelaki: Jumpa lagi esok ya..

Umpph...Harini sudah esok...sepatutnya sekarang ini saya sudah di library...engan terfikir..nak pegi..ke tak..kang jumpa lak mamat tu...hehe...

Isk..isk...macam mana erk?

Sunday, November 29, 2009

Lelaki itu

Ermm..Lama tak menulis rasanya..nak tahu kenapa...mungkin kerana sibuk menanam pokok kot rasanya..hehe...Entah kenapa jugak terdetik hati ini untuk menulis..

Dalam kesibukkan menguruskan pokok-pokok and ladang...sempat jugak menyelak beberapa blog untuk ku baca, terima kasih pada yang terus menulis..ada yang lucu...sedih dan macam-macam lagi...sedikit sebanyak dapat belajar sesuatu dari kisah mereka..

Entah kenapa jugak emosi ku agak terganggu...mungkin jugak memang dah hukum alam...kot..hehe..time2 tertentu jadi macam nih..:p

entah kenapa juga bila ku bersedih..ku teringat kembali persahabatan ku dengan Mr J...Kenal ketika sama-sama belajar di universiti..He is my best fren..Dia minat pada komik pedang setiawan..Selalu berhubung..Entah kenapa dimana silapnya..Dia seakan-akan menjauhkan diri..

Mungkin kerana sudah berpangkat agaknya menyebabkan dia mendapat kawan-kawan baru yang setaraf dengan dia..

Biarlah...kenapa perlu berfikir...mana tahu suatu hari dia berubah, jadi tak adil untukku menilai buruk pada dia..

Untuk Mr J, saya tahu dia tidak mungkin membaca post nih...so Mr J..saya tak nak contact awak dah lepas nih...cuma harapkan...awak mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat..

Byeh..

Saturday, November 28, 2009

Takdir Cinta

Ku tutup mataku
dari semua pandanganku
bila melihat matamu
ku yakin ada cinta
ketulusan hati yang mengulir lembut

penguasa alam tolonglah pegangi aku
biar ku tak jatuh pada sumur dosa
yang terkutuk dan menyesatkan cintaku

andaikan ku bisa lebih adil
pada cinta kau dan dia
aku bukan nabi yang bisa sempurna
ku tak luput dari dosa

biarlah ku hidup seperti ini
takdir cinta harus begini
ada kau dan dia bukan ku yang mau
oh Tuhan tuntunlah hatiku

penguasa alam tolonglah pegangi aku
biar ku tak jatuh pada sumur dosa
yang terkutuk dan menyesatkan cintaku

Aku Wanita Biasa

Aku ini wanita biasa
Bisa sakit luka karena cinta
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

Maafkan aku bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih

Hatiku… maafkan aku..

Friday, October 30, 2009

Wish me luck

Today is the day...my database exam...Hope I can do it..Wish me luck..

Thursday, October 29, 2009

Wednesday, October 28, 2009

Love..

Tuesday, October 20, 2009

Gud Luck


Its about one week from now before my final exam...And I don't think that Im the only one will sit for it...So I want to take the opportunity to wish all my fren n my blogger fren, gud luck for your exam..

'Trust your heart don't be afraid to reach out to something new.
Go ahead get yor hopes up even if things turns out differently than you have imagined.

You will have tried,you will have learned,you never have to live with regrets.
It seems to me what wears us down the most in life aren't the chances we take but the ones we don't take,the dreams we put aside,the adventure we push away.
So what ever you want in life go for it an dalways remember no-matter what trust your heart.'

Every sunset gives us one day less to live!
But every sunrise give us, one more to hope!
So, hope for the best.

Good Luck guys, may Allah bless us..

Thursday, October 15, 2009

Hope

Hope is such a marvelous thing. It bends, it twists, it sometimes hides, but rarely does it break… It sustains us when nothing else can… It gives us reason to continue and courage to move ahead, when we tell ourselves we’d rather give in… Hope puts a... smile on our face when the heart cannot manage… Hope puts our feet on the path when our eyes cannot see it… NEVER LOSE HOPE!
Source: A fren of mine

Sunday, October 11, 2009

You came to me

You came to me in that hour of need
When I was so lost, so lonely
You came to me took my breath away

Showed me the right way, the way to lead


You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want Is to be with you

You are my One True love
Taught me to never judge
Now all I want Is to be with you

Saturday, October 10, 2009

Feeling

Why Im doing this but I dont knw..the real thing in my mind..just try to think again and again...To describe the feeling that I feel..Sometimes people dont have to explain or tell us the truth but we can feel it. Sometimes its hard to explain..If u ask to ur feeling to seek the truth..than it will show it out..Just follow ur heart...then you will get the answer...

Tuesday, October 6, 2009

Friday, September 25, 2009

Aku mau

Thursday, September 24, 2009

Renungkan




Jika anda merasa malas...jadikan gambar diatas sebagai iktibar...ia merupakan gambar seorang budak lelaki yang bernama Ali yang sedang bekerja di kilang membuat periuk...sebagai seorang kanak-kanak, dia sepatutnya sedang bersekolah atau sedang bermain bersama rakan-rakan yang sebaya dengan nya, tetapi keadaan pula sebaliknya,dimana dia perlu berkerja sebagai seorang buruh di kilang tersebut demi sesuap nasi..tiada istilah malas bagi nya....bagaimana pula dengan KITA..cuba renungkan dan fikirkan..

Wednesday, September 16, 2009

Tuesday, September 15, 2009

Sweet

Monday, September 7, 2009

Saturday nite

Last saturday was the day that I feel like the student again..Me and my fren do our individual assignment together..Thanks to them too...While doing the assignment.....

Many stories just come out..And most of it was funny..At the same time I tried to reinstall my sql server...but it won't work..So I just leave it there and do the code in notepad before compile it on Access...It is better to do it that way..rather just burn your time out..

Then we decide to have the sahur as earlier because just felt so lazy to go out..So we decide to eat arabian food...guest what..It's not take away but delivary just in front of the door..

You might wonder how's the meal look like...I didn't snap for the picture but the meal just like kfc twister...And the taste is so good...ermmmmm...yummy..

Sunday, September 6, 2009

Lab test

Last saturday..I have a lab test...I went early to study wif my fren..At the same time I have to do my quiz as Im absent on that day...So Im dont really have time to do the revision...hahaha....alasan jer..Then when the lecturer asked us to enter the room..I felt that abisla aku kali ni..hehehe...

But what else can I do...Just enter in and pick the seat and open the question..

And when I open the question...there are 6 questions inside...And I forget the code...hahaha

What else can I do...just try and error...

After finished the test...I asked my friend and the others...They also cannot answer the questions..lega la sket..hik..hik..

But after this no more play...but study..

And I think...all of us must take it as a lesson

:)

Thursday, September 3, 2009

Juadah berbuka..

Selamat Datang

Sedang menulis blog tiba-tiba mesej member lama masuk..erm...lama xdengar berita dari seorang teman..dulu rapat sangat..penah menjadi roomate..lama-lama jadi on and off..:)..biasalah masing-masing sibuk agaknya...terutamanya saya..:)

Alhamdulillah dia selamat melahirkan baby perempuan dengan berat 2.5 kg...erm...best2nya...wah...sudah ada anak dua..saya? bila lagi..

Biarlah...belum masanya lagi...InsyaAllah kalau ada, adalah lah..bukan tak nak mengisi kekosongan...mungkin takut gagal lagi...

Apa-apapun..semoga lebaran yang bakal tiba akan lebih indah dengan kelahiran bayi baru dalam kehidupan mereka suami isteri..

bestnya..:)

Bukan seindah apa

Erm...lama xmenulis dalam blog...mungkin jadual harian yang makin sibuk atau saya yang xmampu menguruskan masa...kadang-kadang nak mengecas handset juga terasa xsempat...ini kerana terpaksa mengejar dateline yang makin dekat...rasanya dah berhabuk dah blog nih...nak update pun xsempat...

Dalam pada itu juga seminggu dua ni sempat bertemu balek ngan kawan-kawan lama sekolah dulu di alam maya nih...ada yang dah kerja dan ada juga menganggur..itulah...nasib orang tak sama...sibuk mereka nak tengok gambar...takut-takut dah lain rupa..dan seperti selalunya gambar sebelah nie lah yang selalu diberikan...erm...malas nak upload penuh...biarlah..bestlak tengok gambar nih...tapi lain pulak jadinya...nak jugak gambar full...ermmm..bukannya apa...segan lah...bukan seindah mana..biarlah..rasa biarlah muka sebelah ni menjadi identiti diri..:)pemalu?..erm...mungkin jugak la..

Berbalik kepada kesibukkan diri....banyak dateline yang terkejar-kejar disaat-saat terkapai-kapai motivasi..next class ada labtest pastu quiz lagi ngan assignment group la, dengan masalah ngan SQL server lak...aii...to do list pun makin bertambah lah...yang dipotong xder but yang ditambah memanjang je..

Esok pagi kena berkejar-kejar nak hambat dateline utk keja...pastu study lagi...memang penuh sungguh jadual nya..

Kadang-kadang bila banyak sangat yang nak difikir maka banyak jugak yang nak terlupa...maka kelam kabutlah jawabnya..:)as usual..hehehe

Kakak..erm lama xciter pasal dia...balek bercuti seminggu..best2nya...tapi xnak keluar umah...nak abiskan masa dirumah katanya..home sick la tu...sian dia.aritu dia nak makan ketam...apalagi...masak la ketam bercili maggi...bukan pandai sangat..ikut resepi je..:)

Dah amik gambar ketam tu..tapi nak upload pun xsempat...kat mane letak card reader pun xtahu..kalau ada next post akan dipaparkan gambar ketam tu..:)..sian ada orang nak tengok...tapi xboleh...:)jangan marah..hehehe

Kla...bersambung lagi di next post..

wasalam

Thursday, August 20, 2009

Monday, August 3, 2009

The Show

I'm just a little bit
caught in the middle
Life is a maze
and love is a riddle
I don't know where to go
I can't do it alone
(I've tried)
and I don't know why

Slow it down
make it stop
or else my heart is going to
pop
'cuz it's too much
Yeah, it's a lot
to be something I'm not

I'm a fool
out of love
'cuz I just can't get enough

I'm just a little bit
caught in the middle
Life is a maze
and love is a riddle
I don't know where to go
I can't do it alone
(I've tried)
and I don't know why

I am just a little girl
lost in the moment
I'm so scared
but don't show it
I can't figure it out
it's bringing me down
I know
I've got to let it go
and just enjoy the show

The sun is hot
in the sky
just like a giant spotlight
The people follow the sign
and synchronize in time
It's a joke
Nobody knows
they've got a ticket to that show
Yeah

I'm just a little bit
caught in the middle
Life is a maze
and love is a riddle
I dont know where to go
I can't do it alone
(I've tried)
and I don't know why

I am just a little girl
lost in the moment
I'm so scared
but don't show it
I can't figure it out
it's bringing me down
I know
I've got to let it go
and just enjoy the show
oh oh
Just enjoy the show

oh oh

I'm just a little bit
caught in the middle
life is a maze
and love is a riddle
I dont know where to go
I can't do it alone
(I've tried)
and I don't know why

I am just a little girl lost in the moment
I'm so scared
but I don't show it
I can't figure it out
it's bringing me down
I know
I've got to let it go
and just enjoy the show

dum de dum
dudum de dum

Just enjoy the show

dum de dum
dudum de dum

Just enjoy the show

I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show

I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show

Friday, July 31, 2009

H1N1

Before this I not really thinking about it....I'm only think when it first boost the world and in Malaysia..But lately it already spread out...Right now...I feel not safe anymore to do the outdoor activities..

The environment also not so safe as many people got cough and fever...But that the reality and we have to face it..

Wherever it is I hope all my family, my blogger friends and those who read this will safe from the virus...

Lastly, Just hope that they found the cure for it..

Monday, July 27, 2009

Misteri Nusantara

Last week on the way back to my hometown...I feel something strange while I was driving...It was 9.30..when I feel it..I feel like something in my car...The radio then turn to other channel...Thailand channel...when I change the channel..It won't work...The same happen when I change the frequency...I tried to turn off and open back..but the sound didn't change...I read Kursi verse until I arrived at one junction...So I decided not to use the highway but use the main road...After I arrived at the traffic light...The feeling disappear as the strange feeling is gone away and after that, the radio turn back as usual...Wah...takut la..

Sunday, July 26, 2009

Comel

This posting specially dedicated to my late cat, Comel....I love her so much...And may she rest in peace...She was the first cat adopted by me and my sis when we worked as sales long time ago...

She came to the shop...And we played with her for a day...When we finished work...We saw her outside the shop....finding some food...So me and sis planned to take her home...

We take care of her until she gave birth for atomi and mikovich..takata, koci, chik it, overtine... All of them already passed away...

Now..she left her children..Achik and Tubis...with 2 adopted children Baby and Abang Techik..

Saturday, July 25, 2009

Workshop on the content

Last week I have to attend the workshop. I wake up at 5.00 a.m and prepare myself. At 6.30, I drive from the college and arrived on time..This is my first time travel for the long journey.. And the workshop is just started..

There a few speakers...And each of them are very good... Start from the beginning until at the end of the workshop...I enjoy it.. Then we have a break at 1.30...And the food so delicious...There are a variety of food from malay to western..ermm....yummy..

I love the content of the workshop as it open my eyes about my future work...

Next time I hope...I have the opportunity to attend the same workshop as this..

Settle Down

Today..I already settle down several work to do...At 12.30 I have to meet my fren at the faculty..Waiting for the driver...for installing the software in my computer...But still have the to do list to settle tomorrow..By the way...to my parent...even though u r far away...love u and miss u..

Friday, July 17, 2009

Not update

Mengantuk...dah pukul 4 pagi...belum pun rasa nak tido...banyak mende nak difikirkan dan banyak keputusan yang perlu dibuat....Semalam dah minta pandangan my sis...she as usual dah berikan pandangan yang sepatutnya bagi saya...Apa-apapun keputusan ditanganku...mampukan aku mengharunginya....Sepatutnya malam ni dah buat istiharah..minta pertunjuk...tapi memandangkan tinggal sorang-sorang kat sini....rasanya....tunggu la pagi sket la rasanya..:)..


As I mentioned before, starting this month...I have a lot of responsibility...Assignment yang berlambak-lambak... tanggungjawab baru yang perlu dipikul membuatkan masa terlalu terhad..Dan terkadang juga tak mampu untuk membalas sms rakan2 melainkan yang penting sahaja...


Kalau tak difikirkan rasa sayang pada tanggungjawab baru ini...dah lama berenti...Tapi hati tetap merasa tidak sampai hati...wajah-wajah mereka umpama pengubat kepada tanggungjawab yang berat ini...


Setiap hari...hari Allah yang tahu...bertapa letih memikul tanggungjawab ini...namun ada sahaja gelagat mereka yang mencuit hati...tak dapat tidak...terhapus juga keresahan di hati ini...Ya Allah..kenapalah makin kuat sayang ku pada mereka...


Terkadang...sambil mencari journal sempat juga melayar ke blog rakan-rakan blogger...Most of them not updated their blog...kalau ada pun...its not too long....


Mungkin mereka juga sibuk seperti saya...:)


Kesihatan?


Stress juga boleh menjejaskan kesihatan....dan tak sempat menjaga kesihatan diri...Apa-apapun.. sekarang saya dah ok....Mekasih pada yang mengambil berat...:)


Sunyi?

Erm...terkadang terasa juga kesunyian di sebalik kesibukan...Mungkin fikiran tersasar ketika jauh menerawang disaat diri keletihan...


Kucing

Erm as usual..achik..makin manja...rindu mama agaknya...Ari-ari tido atas keta...Penuh bulu achik atas keta... Same goes to baby...Setiap hari kejutkan waktu subuh...Ermm..tubis pulak makin lincah...dan sangat garang...tugas tubis...jaga kawasan umah..Thanks tubis...Abang techik pulak..hanya balek sehari sekali je memandangkan sudah berhijrah ke rumah jiran..:)Nak independent agaknya..


Tomorrow..

Dengan semangat baru....ku berharap..semoga diriku berjaya menempuhi hari-hari mendatang...



Thursday, July 9, 2009

Not feeling good

Im not feeling good as the time is running to fast...everything should done it on time...and right now Im sick....Im not feeling very well...maybe because of the weather...but I donno...If Im still like this...My works cannot be done...Starting this month...I have no time to rest...The only day I like is saturday...but still have thing to be done on that day....I hope I can handle it...

Sunday, July 5, 2009

Rahsia Solat


Menurut email yang saya terima

'Kajian Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan Universiti Malaya (UM) mengenai kesan solat ke atas tubuh badan dan kesihatan seseorang. Kajian awalnya mendapati bahawa pergerakan yang dilakukan di dalam ibadat sembahyang yang memberikan kesan bermanfaat ke atas jantung, tulang belakang dan keupayaan ingatan serta perhatian seseorang.'

'Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Penulis ini juga merasakan fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.'

Subuh
Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi. Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.

Zohor
Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?

Asar
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu …). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

Maghrib
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la …) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Isyak
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.

Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnyatapi cuba mengenengahkan amalan YOGA, TAICHI sedangkan solatnya entah kemana.....?
Source: Email seorang teman

Masih Jua


Di siniku menanti
Aku menanti

Dalam tidurku
Ku terjaga
Dan terasa sunyi
Kedinginan
Semata-mata
menyelubungi

Masih jua
Di siniku menanti

Masih jua
Aku menanti
Masih jua
Aku menanti

Masih jua
Aku menanti...

Tuesday, June 30, 2009

Tentang Seseorang

Teruntukmu hatiku
Inginku bersuara
Merangkai semua tanya
Imaji yang terlintas
Berjalan pada satu
Tanya selalu menggangguku
Seseorang itukah dirimu kasih
Kepada yang tercinta
Inginnya ku mengeluh
Semua resah di diri
Mencari jawab pasti
Akankah seseorang yang kuimpikan kan hadir
Raut halus menyelimuti jantungku
Cinta hanyalah cinta
Hidup dan mati untukmu
Mungkinkah semua tanya
Kau yang jawab
Dan tentang seseorang
Itu pula dirimu
Ku bersumpah akan mencinta

Monday, June 29, 2009

Lelaki sejati

Bagaimanakah lelaki sejati?

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari bahunya yang kekar, tetapi dari kasih sayangnya pada orang disekitarnya…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari suaranya yang lantang, tetapi dari kelembutannya mengatakan kebenaran…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari jumlah sahabat di sekitarnya, tetapi dari sikap bersahabatnya pada generasi muda bangsa…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari bagaimana dia dihormati ditempat bekerja, tetapi bagaimana dia dihormati di dalam rumah…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari kerasnya pukulan, tetapi dari sikap bijaknya memahami persoalan…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari dadanya yang bidang, tetapi dari hati yang ada di sebalik itu…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari banyaknya wanita yang memuja, tetapi komitmennya terhadap wanita yang dinikahinya…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari jumlah tanggungjawab yang dibebankan, tetapi dari tabahnya dia menghadapi liku-liku kehidupan…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari rajinnya membaca kitab suci, tetapi dari konsistennya dia menjalankan apa yang ia baca…

Sabar itu iman…Duit bukan kawan…Dunia hanya pinjaman…Mati tak berteman…

“Manusia Hawa diciptakan dari rusuk Adam. Bukan dari kepalanya untuk dijunjung, bukan pula dari kakinya untuk dijadikan pengalasnya, tetapi dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan lengan untuk dilindungi dan juga dekat dengan hatinya untuk Dicintai dan dikasihi serta disayangi.”


Friday, June 26, 2009

Quotes



"Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia, cukup cubaan untuk membuat kamu kuat, cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya, dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan."



Source: iluvislam.com

Semester baru

Tinggal beberapa hari lagi semester baru akan bermula...surat sudah ku terima memaklumkan hari pendaftaran..Penat jugak memikirkan kerja tak siap-siap lagi...Semester ini akan menjadi semester paling sibuk memandangkan tanggungjawab yang makin bertambah...Moga saya dapat menghadapinya....Amin..

Tuesday, June 23, 2009

Belajar menulis

Salam kepada semua yang membaca blog ini...moga anda berada dalam suasana yang baik dan dirahmati Allah..semasa membaca post terbaru seorang teman..saya terfikir seketika tentang pandangan beliau terhadap rakan-rakan yang sama-sama terlibat dalam dunia blogger ini...Bagi saya, saya bersikap terbuka pada pandangan beliau...Beliau cuba mengingatkan tentang tanggungjawab kita sebagai penulis Islam yang mana penulisan juga merupakan suatu jihad..

Walaupun penulisan beliau agak tegas...tetapi saya jadikan ianya suatu motivasi dan peringatan pada diri sendiri..Mungkin Allah ingin memperingati kita sesuatu..Dunia blogger merupakan suatu dunia baru saya..Jika dikira-kira, baru 5 bulan usia blog saya ini...tetapi Alhamdulillah..banyak yang saya belajar tentang dunia penulisan...banyak rakan yang baru saya kenal melaluinya seperti rakan-rakan follower dan juga rakan-rakan yang blognya saya ikuti selain rakan-rakan saya sendiri..

Jangan tersalah anggap...saya bukan merupakan seorang pelajar dari aliran agama..Sememangnya ilmu itu cetek kalau nak dibandingkan dengan pelajar dari aliran tersebut..Namun saya dalam proses mencari dan memantapkan diri saya sedikit demi sedikit..Di masa hadapan mungkin saya perlu meningkatkan lagi pembacaan saya untuk sama-sama berjihad seperti mana yang diutarakan oleh rakan saya itu..

Terima kasih juga saya ucapkan pada seorang guru agama yang saya kenal melalui dunia blogger yang selalu mengemailkan saya email yang berunsur agama untuk memantapkan diri..Moga Allah membalas jasa baik cikgu...Untuk rakan saya ary, terima kasih kerana selalu alert about my new post...

Buat rakan-rakan yang membaca...terima kasih kerana sudi membaca blog ini kerana...Sesungguhnya sesuatu yang baik itu datangnya dari Allah dan sebarang kelemahan itu datang dari diri saya.......


Wassalam

Friday, June 19, 2009

What am i doing?

Almost one week my mother in Sarawak...And Im busy handle all my mama tasks here...Go and fetch my sister a.k.a my cousin at school every day and handle all the tasks at home..Today Im very tired as Im fasting for nazar...Alhamdulillah my result is ok....Other is Im just finish painting my little house outside...Today my grandma help me...heheh...We paint it wif pink colour...so beautiful...Everytime I open the window, I can see the colour is so bright, Hopefully my mother will love it...Other?


* open email by fren about the secrets of solah and how to be a good wife...:)..

When I read it I know that every solah that Allah asks us to do has benefit behind it based on the spectrum of colours..very interesting and I will share it next post..And the second one is about the responsibilities as a wife in Islam..Even though Im not married yet..Dis email has open my eyes about the simple tasks that the woman may not know that they should do as a wife..


* petted my kitten

Achik makin manja...everyday in front of my door....She tries to find my mama..I think she really miss her as my mother always petted her everyday..The others baby, tubis, abang tecik and comel as usual very hyper active...


* read other's blog that been updated

Hunny- She updated about her holidays wif adek Is and Aina..And beautiful room for Iman...(Hopefully you will come back)

Luna- I love the ways she describe how to handle the situation when been hurt by somebody that love to hurt you...Very good explanation..

Am- Are u hurt?

Ary- Not updated the blog..

Buddy- Not updated..

Zaf- Very funny ur story today..

Imran- Good luck for ur exam..


Sunday, June 14, 2009

Tonite on Ghost

What happen ma...Ridzuan and Alam is dead....Alicia is dead...Boyfriend Eza also dead...Waa...very sad as I really like Alam right now...Then the others thing that make me thinking now, how come the psycho who's the name is Romeo can see Harum...As we know Harum already dead and only Eza can sees her and why Romeo also can see her...And what is the connection between this Romeo with Zack Imran, Alicia's father and Harum's mother...Waa...so complicated....

Research


Holiday will be ended just a few week from today....And after that the new semester will come... Dis is the last semester and I hope I do my project very well with 1 subject left...From dis week...I have to find the field for my project paper...This field will be used as the area to investigate in order to do the research..As the world moving to 3G and mobile...I choose the area to be my research area... But to narrow down the topic is one thing...We have to scope it to make sure the area is specific and suitable to do the research as the time is constraint...So after dis my day will busy and right now I can feel it...

Friday, June 12, 2009

Miss her


As she will fly to Sarawak tomorrow...I feel very sad..Hopefully I will finished my study dis semester and stay with her in Sarawak...


My dear sis..

Love u...need u and miss u forever..

Hopefully Allah will bless u..

Hopefully u will meet good person..

Hopefully u will meet good candidate for ur husband..

Hopefully u will be happy alwitz..


For me..

Sis dont worry..

I will struggle for my final sem..

A is my target..


My dear sis..

I will take care of ur our mum, grandma, auntie and our sis...wani

Not to forget our lovely sweety..

tubis

achik

baby

comel

abg techik


Thursday, June 11, 2009

My new lover


My sweet little kitty that been adopted by me...
Try to guess the name...

Saturday, June 6, 2009

Wedding Ceremony

Today I have the invitation for wedding ceremony..The ceremony venue is at Jitra...At 12 pm We moved to Jitra and arrived at 1.30pm. The ceremony was held at the Golf Club...Here the picture that been snap by me...


One of the house in the club


The Club



The view from our table

Seafood

Tonite I have the dinner with my big family as my paksu spent the holiday for 2 days at my hometown. As usual everytime they are going home, we always have the dinner in KP...My family love the seafood expecially the mr crab and 'sotong goreng tepung'...erm...so yummy..So today is the nite and we choose the table near the beach..the scenary is so beautiful as the moon light shining in the sky... I snap a few pictures...


One of the stall in KP



The scenary from the table



The beautiful shiny moon


Friday, June 5, 2009

Dewi


Last post I have mentioned about my best fren when I was 13 years old. She actually our best fren..me and my sis..She is mix philiphino and chinese..She is left handed and she loves the galaxies...Everyday we were going back from school together...She stayed at my home before her mum picked up her..She went to school by bus..As I remember we love one group...And we been collected all the button batch of dis group...Until today I still keep the button batch..

Wednesday, June 3, 2009

Quotes


"Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu, tetapi tidak memahami sesuatu."

Usah risau


JODOH...Renungkanlah Sedalam-dalamnya. ..

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.. Hanya belum sampai masanya.Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauh, jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa² lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah. Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda. Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta ditgh² bandar raya..Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama.

Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan kabul selain menghalalkan hubungan bersama, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak. Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,belajarlah dulu. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak², carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia²nya. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.

"Seorang teman pernah berpesan.."Kadang² Allah sembunyikan matahari..Dia datangkan petir dan kilat..kita menangis dan tertanya-tanya,kemana hilangnya sinar..Rupa²nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."


"Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..."

Source: Emel seorang teman di Sabah

Tuesday, June 2, 2009

Love A


I like A...I love A...but how to get an A..

Certain people love A and got A but

Certain people love A and got A-...still ok but not perfect as A

Certain people love A and got B+...its not A but got the highest quality of A

Certain people love A and got B......still a part of it

Certain people love A and got B-......not really ok but still can survive

Certain people love A and got C......just a piece of surviving

Others...only u can answer it

p/s Not all the people can get the best and have the luck or opportunity to get the best...The most important thing for me is to learn from it... :)

Thursday, May 28, 2009

Happy


Today I am really happy as my sister is right now with us again...She spend her holiday for two weeks with us...Yesterday is her convocation day..And today, Im a little bit tired as yesterday we spend almost a day in Malacca..Right now Im in kl..

I really excited in this holiday because I spent the holiday with my big family... We plan to go to several places together...

Wait for my next post on my vacation...

See ya..
Will miss ya the blog...

Sunday, May 24, 2009

The Climb


I can almost see it.
That dream I'm dreaming, but
There's a voice inside of my head, tellin'
You'll never reach it
Every step I'm takin'

Every move I make
Feels lost in no direction,
my faith is shakin'
But I gotta keep tryin'
Gotta keep my head held high


There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's a climb


The struggles I'm facing
The changes I'm taking
Sometimes they knock me down, but N
No I'm not breaking
I may not know where, but
These are the moments that
I'm gonna remember most
I've just gotta keep goin', and
I gotta be strong

Just keep pushing on, but
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's a climb


Keep on movin'
Keep climbin'
Keep faith baby
It's all about, it's all about
The climb
Keep the faith,
Keep your faith,


Busy daa..

Within this week I quite busy as my house in the mode of renovation..A lot of thing to do.. And at the same time my sister will come back for holiday.....Not enough time to stay with the computer..Wahhh..Im so tired...but Im happy..I found my best fren from the fren network..Right now she already married..However..Im so miss her as we are so close when we are in form 1. I and my sister and also her alwitz playing inside my room before her mother come and catch her...I still remember one day we are playing as superman and try to jump into the bed..And suddenly the bed was fractured...Ahaks...my grandmother was so angry..And all of us just speechless..haha..so naughty at that time..Thanks god...I finally found her back...We shared the same hobbies and also favourite..And she really love Leonardo DiCaprio..hehe...ok..that all for today as I have work to do...I will continue the story of her later..

Friday, May 22, 2009

The truth

Cactus garden

You might be wondered who actually gave me all the gifts.. It is actually from my father...He went to Cameron Highlands..He went with his family..I'm so closed wif my father like I'm close to my uncle..paklong, paklang, pak njang, paktam and paksu..Certain time when I'm going out wif him...some people thinks that I'm his wife...why? Because not all the daughter love to going out wif their father..I love him but...

Stop


i cannot stop blogging

Thursday, May 21, 2009

Cactus

He gives me this...

cactus and tobey



I named it as tobey


my love-cactus



Wednesday, May 20, 2009

Ada tertanya-tanya


For someone I care...untuk siapa ya...sebenarnya untuk seorang teman..salah seorang pembaca blog saya..tapi yang pasti...none of my fren know him...takut la jap lagi ader yang frust pulak..Untuk pengetahuan sesiapa yang menyukai siapa....dia ni x ader kene mengena dengan sesiapa pun...saya pun baru kenal...Dia bukan seorang yang kaya....biasa-biasa ja...dan sangat merendah diri...tapi dia peminat blog saya..Dia tengah susah...xsalah kita support sebagai kawan....lagipun saya lihat dia sangat baik....tapi xder la sampai tahap bercouple.....saya kalau boleh...Kalau nak bercinta saya teringin la lepas kahwin...penatla cinta pada yang bukan hak kita..belum tentu jadi...baik cinta selepas kahwin..memang hak termaktub untuk suami kita je....Tapi bila la dia nak tiba...Agaknya silap jalan kot...ahaks...hehe..Apa-apapun sabar menanti..biarla...Allah tahu mana yang terbaik buat saya...Saya yakin padaNya..

Lagipun kawan kawan rapat saya tahu yang saya ni bukan melihat kebendaan dalam berkawan..saya hanya menilai orang pada nilai yang ada pada orang tu....kalu kekayaan saya rasa kita boleh usaha...rezeki Allah yang bagi..tapi kebahagiaan bukannya boleh dibeli dengan wang ringgit..

Saya pernah susah...kerja gaji RM 250 dan penah juga gaji degree...Kadang-kadang biarlah kita dibawah...baru kita kenal orang...kita sebenarnya xperlukan orang yang menghormat kita tapi orang yang menghargai kita...Bila kita susah..kita kenal kawan..mana yang plastik atau mana yang suka mempergunakan orang...mereka mungkin nampak mereka pandai atau bijak memanipulasi...tapi sebenarnya mereka tidak tahu yang harga diri mereka dinilai....Bila kita susah juga....kita dekat dengan Allah...sebab kita selalu mengadu padaNya...tapi kalu kita senang kita terkadang lupa asal tujuan kita dihidupkan di dunia..Saya sendiri pun dalam proses memperbaiki diri...

Mungkin ada yang menilai lelaki untuk dijadikan teman mesti ader degree, kaya, hensem..Tapi bagi saya semua itu hanyalah sementara...Allah boleh amik bila-bila masa...Saya menilai lelaki yang boleh dijadikan suami sebagai seorang yang bertanggungjawab pada agamanya, ibu bapa kami dan juga saya dan anak-anak saya nanti...Kebahagiaan saya ialah kebahagian anak-anak saya yang mampu dibentuk oleh bakal suami saya..Apa ada pada kekayaan jika ianya tidak kekal...tapi biarlah kebahagiaan dan keselamatan keluarga saya dari azab yang dijanjikanNya..

Tapi lawak la jugak...mane tahu ader orang suka baca blog ni...sedangkan saya ingat ia hanya dilihat oleh kakak dan ibu saya sahaja..terima kasih lah pada yang jadi pembaca setia...

Lagi satu...xangka la pulak ader yang berbesar hati letak link blog saya dalam blog mereka...setakat ini ada la beberapa blog yang saya jumpa..terima kasih berbanyak...takut juga itu disalah ertikan..tapi think it positive..

Yang pasti kalu ader yang baik dalam blog inilah untuk dijadikan manfaat...atau iktibar...dipersilakan tetapi untuk tujuan lain itu berbalik pada niat sendiri..ok...penatla...sok sambung crite strawberry...Sapa yang bagi erk..Kalau nak tahu bukan itu aje...bunga ros...pokok cactus...sayur..macam-macam la..Siapa dia sebenarnya.. Tapi yang pasti...sorang dah tahu jawapannya..


Tuesday, May 19, 2009

Minta bunga dapat...

Pokok Bunga Ros



p/s..Heheh..Ni la pokok tu...cantik tak..


Strawberry

Saya dibelikan strawberry...


Dlm plastik



Nie la rupanya selepas dibuka plastik



Ini mende yang paling saya suka...cuba teka apa erk?

Walaupun mende ni nampak simple...tapi amat bermakna dalam diri saya..Sebab saya sangat sukakannya...Terima kasih..Nanti nak lagi...hehe..ahaks

For someone..I care

I know he had a problem...but I couldn't help...Hopefully if he read or view this blog...The problem may reduce and give some motivation for him...To my dear viewer here the quotes for you that having the difficulty in your life..

Even though u feel alone and empty...and feel nobody wif u...Trust me that..there are someone that really care..

Problems come and go..Only us as the human should manage the problem very well...And not the problem manage us...I know you can..But you just need time..ya...a time to handle it very well..

And for him dis quotes specially dedicated for u..(hanya dia yang tahu)



'Datanglah apa jua kesusahan dan kesenangan, dan ingatlah ALLAH tidak mendatangkannya dengan sia-sia. Dia mahu kasih sayang dan cinta dengan-Nya menjadi lebih hebat.'


Source: iluvislam.com

Cucuq manis

Semalam, saya masak cucur manis.....simple ja..x yah guna tepung goreng cucur adabi... just pakai tepung gandum, gula and garam...lain-lain resepi saya dah kasi kat kawan saya tue....: ) dia cakap dia nak tengok hasilnya...terpaksa la upload gambar tue kat sini...hehehehheheheh...... so, hopefully, dia puas hati...gheee......anyway, tonite we have an assignment together....see ya..

nie la rupanye....selepas siap di masak...

Monday, May 18, 2009

Sian Achik

Semalam saya terjaga pukul 2 pagi...terkejut mendengar bunyi bising di porch...macam suara achik sedang mengiau...kuat sangat..ya...memang kuat...rupa-rupanya ada kucing lain kat ctu...tubis and baby panjat tingkap nak masuk umah...maktih pula yang terbangun cepat2 buka pintu nak halau bapak kucing tu..

Baby and tubis serta comel meluru masuk dalam umah bila maktih buka pintu...while achik terperangkap kat luar...tak tau la nak tolong macam mana...sian...saya berada dekat tepi tingkap menghalau bapak kucing tu..tp apakan daya achik panik and berlari kearah rumah jiran...apalagi...bapak kucing ni pun ikut la...saya kat tepi tingkat hanya mampu mengharap achik selamat...

Hari ni pagi-pagi lagi mama dah buka pintu..biasala bagi makan kat kucing-kucing ku..cuma sedey la...achik xmo makan...sian dia...Nie gambar dia kat atas kerusi...mama letakkan kain untuk dia...bagi makan..dia xnak...xlarat nak bangun..terpaksala letakkan bekas makanan dekat atas kerusi tu juga..tapi tengok la...dia xnak makan pun...ermm...achik...achik..



Achik yang sedey n lemah

Thursday, May 14, 2009

Motivation



'Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat'

Khalifah Abdul Malik bin Marwan


'Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia,cukup cubaan untuk membuat kamu kuat,cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya,dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan.'

'Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya, dan bukti ilmunya ialah ucapannya.'


'Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.'


'Janganlah berputus asa. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa,berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa.'

Sumber: iluvislam.com

Sunday, May 10, 2009

Iris

Previous post...all of you might be wondered why this flower was post in this blog...Actually here the story...

In the assignments that been submitted, there a few data that I have to mine... starting from cancer to the plant.. One of the plant is Iris..I never heard the name before..So starting to search from the internet...Now I already know this flower very well..I was searching the pictures, And I noticed that the plant is so beautiful...as the name.....really..

Now I really likes this flower very much....Here a few pictures of Iris:


beautiful


elegance



inspired


gorgeous


Why did I post this pictures


And this


Last assign submitted

Today is the last day for assignment data mining to be submitted...within this week Im so bz as the assignment was the individual assignment..and I have to complete 5 assignments..It about 70% out of the mark for that class...So have to make it very well...wah...so pity for some of my fren..They keep asking where am I..why Im not online...but then I still here..but the time is so limited..after today I will be really free..heheh...anyway...welcome holiday..So here is what Im doing today.

8-1.30 - Doing assignments

1.30-2 - Prayer

2-4.30 -At U...printing, binding, burn cd

5-530 - Prof room and Prayer

5.45-6 - Having meals at Cmart for Mother's day wif my mum

6.45 - Arrive at home

9.00 -Celebrate Happy Mother's day wif mama, tok, maktih, wani

Thanks for syirah, wani, syuhada for the cake..so yummy...next time buy from the same cake house..hehehe

Mum..thanks for everything


Mama
Terima kasih diatas segalanya
Pengorbananmu tidak ternilai
Kau wanita hebat
Kau wanita kuat
Tanpamu siapalah kami
Kasih sayang mu tidak terganti



Tuesday, May 5, 2009

Mutiara Wanita



Nafsu

Mengukur seseorang wanita itu cantik atas dasar paras rupanya..


Akal

Menilai seseorang wanita itu cantik atas dasar kepintarannya dan keupayaan wanita itu mengatasi nafsu dan emosinya..


Hati

Menobatkan seseorang wanita itu cantik atas dasar keteguhan imannya..


Sumber: iluvislam.com

Sunday, May 3, 2009

Achik mogok


This is my cat, Achik it @ eat...Like eating...achik it was named as kito...but we call as achik because achik it is the youngest in their family....this picture taken when achik mogok coz frieskies was already finish...at this time...wherever u go...achik will follow and maybe achik already think that we're the food...hehe...this photo taken near the 'ampaian' when I was there..

Saturday, May 2, 2009

Holiday

At last...my exam finish today...alhamdullilah...soo...im free...welcome holiday..but then still have assignments to submit within dis week....anyway...Im really happy today...I mean it..even though the exam quite hard..but...I feel free...Tonite I'm cooking...before this try to cook masak lemak cili padi...without recipe...heheh..The taste is not so nice....but I try my best..Hopefully someone that know how to cook masak lemak cili padi can give me the recipe...;)

Thursday, April 30, 2009

Here the Zack jr

Wah....the baby is so cute...This is zack son..Just can't wait the jr. scene..

Zack Imran is back

Zack and Eza

Before he goes..

Im search the internet to find out about the series Ghost and was hoping about the character of Zack Imran to be back on scene.. Based on the newspaper. The director said that the character of Zack Imran will be added as the viewers love the character very well. Here is the synopsis of the Ghost season 2..

Musim kedua ini bermula dengan kehidupan seharian Eza selepas dua tahun kes pembunuhan rakannya, Zack Imran. Kerjaya Eza sebagai wartawan semakin berkembang dan dia juga bertunang dengan editornya, Fariz.

Eza kemudian terlibat dengan kes misteri kehilangan Alicia Soo, anak seorang peguam terkenal, Edmund Soo, apabila penculik itu sering menghantar gambar dan petunjuk kes itu kepadanya.
Seorang demi seorang mati dibunuh dan berpandukan petunjuk yang diperolehinya, Eza akhirnya bertemu dengan roh Harum yang sudah meninggal dunia dan hanya Eza dapat melihatnya.

Bersama-sama dengan Alam, yang mempunyai kuasa psikik, mereka menyiasat kes ini. Mereka mendapati semua gambar mangsa pembunuhan ini mempunyai satu persamaan iaitu mempunyai ukiran hati di pergelangan tangan masing-masing. Eza berusaha untuk menyelesaikan kes yang rumit ini dan mendapati semua kes itu berkait antara satu sama lain termasuklah Zack Imran.
Source: Utusan Malaysia

Wednesday, April 29, 2009

Zack jr.


Who is the baby is? Actually Eza is holding Zack junior. This is Zack Imran baby. wah...so cute like his father kan..next post I will show u the baby pic...so comel..

Zack Imran: Before he goes

and always wear it

She keep the ring..


a ring


He left her...


Zack..have to go

Eza crying



P/s...he will be back...Zack Imran will be back


Other

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...